10. april 2018

26 meteoritter fortæller nyt om tidspunktet for Jordens og Månens fødsel

Ud fra analyser af meteoritter påviser forskere fra STARPLAN i nyt studie bragt i Nature, hvordan sammenhængen mellem planeternes forskellige kemiske sammensætning og størrelse blandt andet kan fortælle os nærmere om skabelsestidspunktet for Jorden og Månen.

Ifølge forskeres teorier, blev planeterne i vores solsystem skabt ud fra en roterende skive af gas og støv omkring Solen kaldet den protoplanetariske skive. Men med teorien følger et forklaringsproblem: hvorfor har planeterne ikke samme kemiske sammensætning, hvis de er dannet af det samme materiale?

Et nyt studie frembragt af centerleder Martin Bizzarro og kollegaen Martin Schiller fra Center for Stjerne- og Planetdannelse (STARPLAN) ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet kommer med et muligt svar. Ifølge Bizzarro’s og Schiller’s forskning er forklaringen, at planeterne blev skabt i forskellige tidsperioder af den protoplanetariske skives levetid.

”Igennem levetiden for den protoplanetariske skive blev der konstant tilført ’grus’ fra det ydre solsystem. Så hvis man ser på, hvad det midterste af skiven består af, ændrer det sig løbende, efterhånden som nyt materiale kommer til udefra,” siger Martin Schiller til videnskab.dk og tilføjer:

”Derfor har himmellegemer en forskellig sammensætning alt efter i hvilken tidsperiode, de er opvokset i.”

Forskernes nye teori om planeternes dannelse er baseret på analyser af 26 små meteoritter fra Solsystemets forskellige klippeplaneter med henblik på at undersøge den kemiske sammensætning af planeternes kalcium-isotoper. Disse sammensætninger udgør en slags ”isotopiske fingeraftryk”, som kan afsløre planeternes vægt og størrelse og videre angive tidspunktet for deres dannelse. Og sammenhængen kan samtidig fortælle os nyt omkring tidspunktet for, hvornår Jordens og Månens fødsel fandt sted.

”Denne viden gør os klogere på tidspunktet for Jorden og Månens dannelse. Ud fra vores nye isotop-fingeraftryk kan vi konkludere, at det materiale, som Jorden og Månen blev skabt af, må være dannet i slutningen af den protoplanetariske skives levetid, altså ca. 5 mio. år efter Solen blev skabt og kort tid før, den protoplanetariske skive fordampede, forklarer professor Martin Bizzarro til Københavns Universitet.

 

Du kan læse mere om forskningsresultatet i artiklen hos Nature her.

Læs mere om forskningen hos Statens Naturhistoriske Museum her.

Yderligere information om forskningen kan findes hos videnskab.dk her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev