Go to content

Forord

Fra Centers of Excellence til danske bastioner 

Nu, hvor de første DG Centers of Excellence har haft op til to årtier til at sætte deres præg, efter at deres finansiering stoppede, er vi endelig i en situation, hvor vi kan begynde at vurdere deres egentlige impact.
Med et 2023, der lakkede mod enden, modtog DG 166 interessetilkendegivelser om et Center of Excellence, DG’s flagskib. Den fortsat stærke interesse i Centers of Excellence, der nu bliver uddelt for 12. gang, lover godt for dansk forsknings fremtid.
I det forgangne år har vi set tilbage på de tidligste Centers of Excellence for at forsøge at belyse investeringens langsigtede betydning. Resultatet blev offentliggjort i to undersøgelser i løbet af sommeren 2023, som vi af flere årsager er begejstrede for.  
For det første var undersøgelserne de første af deres slags i Danmark. Siden DG startede for mere end 30 år siden, er Center of Excellence-formatet blevet et foretrukket format nationalt og internationalt på grund af den gode performance.  
Vi ved allerede, at centrenes forskning, mens den kører, leverer et imponerende output, som vi løbende følger. Men det er samtidig almindelig kendt, at samfundsværdien fra investeringer i grundforskning optræder subtilt og på lang sigt. Nu, hvor de første DG Centers of Excellence har haft op til to årtier til at sætte deres præg, efter at deres finansiering stoppede, er vi endelig i en situation, hvor vi kan begynde at vurdere deres egentlige impact.  
For det andet gav undersøgelserne os perspektiver på, hvad det er, mere specifikt, ved et Center of Excellence, der understøtter denne påvirkning – og omvendt: Hvor der er plads til forbedringer. 
Nogle Centers of Excellence opbygger over tid kapacitet på områder af aktuel samfundsmæssig betydning og opmærksomhed, selvom denne betydning ikke altid var indlysende på det tidspunkt, hvor investeringerne blev foretaget. 
Undersøgelserne viser, at:
  • Nogle Centers of Excellence opbygger over tid kapacitet på områder af aktuel samfundsmæssig betydning og opmærksomhed, selvom denne betydning ikke altid var indlysende på det tidspunkt, hvor investeringerne blev foretaget. Eksempelvis viser det sig, at investeringerne i centre, der udfører grundforskning i kvantevidenskab gennem de sidste 20 år, har været medvirkende til at gøre Danmark førende på dette område. NATOs beslutning i 2022 om at placere sit kvanteteknologicenter i Danmark er et godt vidnesbyrd om dette. Centrene har leveret en strøm af højt specialiseret arbejdskraft til industrien og den akademiske verden. Det samme gør sig gældende for offentlig/grøn økonomi og katalyse/power-to-X, hvor dansk forskning nu er blandt de globale ledere, til gavn for det danske samfund.  
  • Centrenes forskningsmiljøer skaber ofte varige effekter og fortsætter med at give afkast i form af topforskning, innovation og uddannelse af arbejdskraft på det højeste internationale niveau.  
  • Personale, der var engageret i de tidlige centre, anser Center of Excellence-formatet for at have givet ideelle betingelser for at realisere deres ambitiøse forskningsidéer. 
Som vi ser det, bekræfter resultaterne kort sagt, at vi kan stole på topforskeres evne til at identificere og udvikle morgendagens forskningsområder, innovation og talent af samfundsmæssig betydning.  
Vi vil fortsætte med at analysere og bruge resultaterne til at forfine Center of Excellence-instrumentet yderligere. Vi opfordrer andre med interesse for Danmarks rolle som international frontløber til selv at granske undersøgelserne.  
Og når den 12. runde af Centers of Excellence udvælges og etableres i løbet af det kommende år, er vi meget bevidste om, at hvert center rummer potentialet til at starte en ny dansk styrkeposition. 
Professor Jens Kehlet Nørskov, Chair of the board of the DNRF og  professor Søren-Peter Olesen, CEO of the DNRF
... når den 12. runde af Centers of Excellence udvælges og etableres i løbet af det kommende år, er vi meget bevidste om, at hvert center rummer potentialet til at starte en ny dansk styrkeposition.
Professor Jens Kehlet Nørskov, bestyrelsesformand for DG 
Professor Søren-Peter Olesen, direktør i DG