God kemi på en grønnere klode
Professor Troels Skrydstrup har netop lukket og slukket på grundforskningscentret CADIAC (Center for Kuldioxidaktivering) efter 10 år som leder for et center, der har arbejdet med nye metoder til at omdanne CO₂ til byggesten for den kemiske industri.
Se også videoen her, hvor Troels Skrydstrup fortæller om forskningen, der vil finde løsninger for en grønnere fremtid.
– Vi forsker i at fremstille vigtige kemikalier, der er relevante for industrien, fortæller Skrydstrup i et interview med DG.
– Nu er vi nået frem til at kunne fremstille nogle få kemikalier ud fra CO₂, fortsætter han og forklarer, hvordan de blandt andet har fundet en metode, der kan omdanne grøn metanol fremstillet fra CO2 til vigtige kemikalier.
Metoden kan være et skridt på vejen til at omlægge den kemiske industri, der lige nu er baseret på fossile brændstoffer.
– Den kemiske industri skal omstilles for at være bæredygtig. Fossile brændstoffer slipper op på et tidspunkt, så der skal nye råvarer på banen. Forskellige modelstudier har vist, at det sandsynligvis skal erstattes af tre kilder: CO₂, biomasse og så genanvendelse af plast.
Nu rykker vi
CADIAC har også beskæftiget sig med at finde metoder til indfangning af CO₂, og som Skrydstrup forklarer, så kan vi kun løse klimaforandringerne ved at hive CO₂ ud af atmosfæren.
– Der er så meget CO₂, at vi er nødt til at finde metoder og materialer, der kan fange det her og hive det ud. Men der er kæmpemæssige mængder af det, så vi må have enorme mængder af materiale, og det er så her, plastaffald kommer ind i billedet.
– De næste tyve år bliver ufatteligt interessante. Plast er billigt at producere, men der er blevet forsket alt for lidt i metoder til genanvendelse. Det er først nu, man begynder at kigge på det.
Genanvendelse af skummadrasser og tekstiler
CADIAC er helt fremme i skoene, når det handler om genanvendelse af vindmøllevinger og madrasser.
– Vi er de første, der i samarbejde med Dansk Teknologisk Institut omdannede skummet fra en madras til en ny madras. Og vi har fået midler fra Innovationsfonden til at undersøge, om det er skalerbart. Industrien er meget interesseret, og vi venter kun på at finde ud af, om processen kan opskaleres, fortæller Skrydstrup.
– Vi er også begyndt at se på tekstilindustrien. Der er kun en procent af alle tekstiler, som bliver genanvendt. I mange tilfælde er flere tekstilfibre blandet i samme stykke tøj, hvor nogle af dem er plastfibre såsom elastan. Det gør det besværligt at genanvende. Så vi er begyndt at se på kemiske løsninger, der kan fjerne den type plast.
En grobund for innovative løsninger og videreudvikling
CADIAC har bygget et solidt forskningsfundament, der allerede har båret frugt med et Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center, hvor Skrydstrup fortsætter forskningen i CO₂-omdannelse og CO₂- fangst. Derudover går han videre med et nyt center, finansieret af Villum Fonden, hvor der er nye projekter inden for plast og genanvendelse på skrivebordet.
– Men der skulle være hundrede af de her centre for at løse verdens udfordringer. Der er ikke en simpel løsning, der skal mange løsninger til. Hvis vi skal være CO₂-negative, altså hvor vi begynder at indfange mere CO₂, end vi udleder som mennesker, så når vi det først i 2090 if. klimarapporten fra FN’s klimapanel (IPCC).
– Det er et globalt problem, og vi bliver nødt til at samarbejde, understreger han og forklarer, at vi skal samarbejde på globalt plan, og her nævner han Kina blandt andre som en realistisk partner:
– Man siger, at i USA opfinder de, i Kina kopierer de, men det passer overhovedet ikke i dag. Kina er med til at udvikle – måske mere end nogen andre. De er også rigtig gode til at opskalere, så det vil sige, at et samarbejde vil være meget frugtbart.