Collage af billeder fra fondens fotokonkurrencen 2020

DG’s Fotokonkurrence 2020

DG’s Fotokonkurrence 2020

I 2018 lancerede Danmarks Grundforskningsfond en fotokonkurrence med stor succes. Igen i år har danske forskere dystet om det bedste foto fra videnskabens verden. Herunder kan du se årets vinderbilleder og klikke dig videre til interviews med forskerne bag. Se også flere af de andre flotte indsendte fotos.

Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne op for forskningens verden på indbydende og overraskende vis. Danmarks Grundforskningsfond ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os. Derfor har fonden for tredje år i træk lanceret en fotokonkurrence baseret på fotografiets potentiale som dokumentation og kommunikation af forskning.

Herunder kan du se årets vinderbilleder og klikke dig videre til interviews med vinderne, som fortæller om den fascinerende forskning bag billederne. Du kan også se en række fotos fra årets konkurrence.

Bedømmelseskriterierne:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Bedømmelsespanelet:

  • Christine Buhl Andersen, Formand, Ny Carlsberg Fondet
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, næstformand i DG’s bestyrelse og medlem Louisianas bestyrelse

Førstepladsen: Ung Pighvarre, Mads Christoffersen, specialkonsulent, DTU AQUA, Danmarks Tekniske Universitet

Vinderbilledet i DG's Fotokonkurrence 2020 viser en ung pigvarre, der kort efter skal udsættes i Roskilde Fjord.
(Klik på billedet for større version) Vinderbilledet i DG’s Fotokonkurrence 2020 viser en ung pigvarre, der kort efter skal udsættes i Roskilde Fjord. Foto: Mads Christoffersen, specialkonsulent, DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

Panelets bedømmelse:

Den lille pighvar i hånden udtrykker en grundlæggende menneskelig omsorg for vore medskabninger. Billedet adresserer dermed et vigtigt emne i en tid, hvor Jordens biologiske mangfoldighed er truet. Det repræsenter således det bagvedliggende forskningsprojekt på en empatisk og samtidig æstetisk engagerende måde.

Læs interview med Mads Christoffersen om forskningen bag fotoet her

Andenpladsen: Skeletteret mus, Patricia Petersen, staff scientist, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet

Andenpladsen i årets fotokonkurrencen er et foto af en laboratoriemus, som har gennemgået såkaldt diaphonization, hvor et enzym spiser vævet og tydeliggør gnaverens skelet
(Klik på billedet for større version) Andenpladsen i årets fotokonkurrence er et foto af en laboratoriemus, som har gennemgået såkaldt diaphonization, hvor et enzym spiser vævet og tydeliggør gnaverens skelet. Foto: Patricia Petersen, staff scientist, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

Panelets bedømmelse:

Billedet af den skeletterede mus er særdeles velkomponeret og har en fascinerede detaljerigdom. I al sin enkelhed fanger rygsøjlen og halens cirkelsag beskuerens opmærksomhed. Den lille mus bider næsten sig selv i halen, som et arketypisk billede på naturens kredsløb.

Læs interviewet med Patricia Petersen om forskningen bag billedet her

Tredjepladsen: Øjet af en antarktisk isfisk, Henrik Lauridsen, adjunkt, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og lektor Jesper Skovhus Thomsen, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.

Billedet viser en skanning af et øje fra den antarktiske isfisk. Forskerne er især interesserede i fisken, fordi dyrets blod mangler proteinet hæmoglobin, som normalt har til opgave at transportere ilt rundt i kroppen og farver blodet rødt.
(Klik på billedet for større version) Billedet viser en skanning af et øje fra den antarktiske isfisk. Forskerne er især interesserede i fisken, fordi dyrets blod mangler proteinet hæmoglobin, som normalt har til opgave at transportere ilt rundt i kroppen og farver blodet rødt. Foto: Henrik Lauridsen, adjunkt, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus

Panelets bedømmelse:

Scanningen af Isfiskeøjet skaber en rumlighed med en høj grad af materialitet og struktur. Billedet er på en gang dekorativt og mættet med videnskabelig information. De iturevne strukturer antyder øjets sarthed, mens den røde cirkel tilføjer billedet mystik.

Læs interviewet med Henrik Lauridsen om forskningen bag billedet her

 

 

Syv fotos udvalgt af Dommerpanelet

Dommerpanelet har derudover fremhævet syv andre fotos, som ifølge panelet alle i forskelligt omfang lever flot op til konkurrencens kriterier. Se de udvalgte billeder i galleriet herunder.

Læs om dækningen af konkurrencen i medierne herunder:

Videnskab.dk

tv2.dk

Sciencereport.dk

dr.dk/ultra (for børn)

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev