Center for Vitaminer og Vacciner (CVIVA)

Informationer

Centerleder:

Afdelingslæge, dr.med. Christine Stabell Benn

Periode:

2012 - 2018

Ansøgningsrunde:

7. ansøgningsrunde

Værtsinstitution:

Statens Serum Institut

Bevilling:

58,0 mio. kr.

Center for Vitaminer og Vacciner (CVIVA) vil dokumentere, at vacciner og vitaminer påvirker immunsystemet på en langt mere generel måde end hidtil antaget.

Studier foretaget i Guinea-Bissau og andre lavindkomstlande med højt infektionstryk har f.eks. vist, at mæslingevaccine og tuberkulosevaccine mindsker risikoen for at dø, ikke bare af mæslinger og tuberkulose, men også af andre infektionssygdomme.

Nogle vacciner kan imidlertid også have negative effekter på immunsystemet, og vitaminer kan forstærke både positive og negative effekter. Vi har døbt disse effekter ”uspecifikke effekter”. De uspecifikke effekter er ofte forskellige for drenge og piger.

Fundene indikerer, at vacciner kan reducere børnedødeligheden langt mere end det sker nu, og åbner samtidigt for en helt ny forståelse af immunsystemet; som hjernen kan immunsystemet påvirkes af tidligere erfaringer og overføre disse erfaringer til andre udfordringer. De baner også vejen for, at vi bør behandle drenge og piger forskelligt for at sikre dem de samme muligheder.

Seneste nyheder

Ane Fisker fra CVIVA modtager Lundbeckfondens Yngre Forskerpris 2018

Læs mere

Vacciner vækker liv i immunforsvaret og kan sandsynligvis beskytte mod andre sygdomme

Læs mere