Center for Permafrost (CENPERM)

Informationer

Centerleder:

Professor Bo Elberling

Periode:

01.02.2012 - 30.09.2022

Ansøgningsrunde:

7. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Københavns Universitet

Bevilling:

99,7 mio. kr.

På grund af den globale opvarmning tør permafrost i store dele af Arktis, hvilket påvirker samspillet mellem mikroorganismer, planter og jordmiljø. Center for Permafrost (CENPERM) ved Københavns Universitet sætter fokus på disse ændringer i Grønland.

19 millioner kvadratkilometer af Arktis er dækket af permafrost; jord som er frossen mindst to år i træk. Permafrost rummer næsten halvdelen af al organisk materiale i samtlige jorde, og optøning af permafrost vil påvirke mikroorganismernes nedbrydning af de enorme mængder organisk materiale. Under nedbrydningen frigives bl.a. kultveilte og metan til atmosfæren, hvilket kan øge den globale opvarmning yderligere.

CENPERM er et tværfagligt projekt, som undersøger de biologiske, geografiske og fysiske effekter af permafrost optøning i Grønland – på kort og på lang sigt. Undersøgelserne kombinerer feltforsøg i Grønland under ekstreme betingelser med laboratorieforsøg under kontrollede forhold og skal afkode det komplekse samspil mellem mikroorganismer, planter og jord, når permafrosten tør.

Se videoer fra CENPERM her

Årlige højdepunkter

Højdepunkter 2021

Højdepunkter 2020

Højdepunkter 2019

Højdepunkter 2018

Seneste nyheder

Ny opdateret version af bogen ”Det isfrie Grønland” af centerleder Bo Elberling fra CENPERM

Læs mere

Kort Nyt fra Oktober

Læs mere

Kort nyt fra September

Læs mere