Center for Glykom Analyse (CCG)

Informationer

Centerleder:

Professor Henrik Clausen

Periode:

2012 - 2021

Ansøgningsrunde:

7. ansøgningsrunde

Værtsinstitution:

Københavns Universitet

Bevilling:

103,3 mio. kr.

På Copenhagen Center for Glycomics (CCG) forsker vi i sukkerkæder – komplekse kulhydrater – som findes overalt på overfladen af vores proteiner og celler.

Samlet kaldes komplekse kulhydrater glykomet og benævnes ofte som livets tredje sprog efter genomet og proteomet. Fejl i glykomet er en væsentlig årsag til arvelige sygdomme. Glykomet produceres af over 200 enzymer og mutationer i deres gener leder til fejl i glykomet.

Centret udforsker og kortlægger disse gener med nye enzymatiske teknologier til at tænde og slukke for generne og identificere årsager til sygdom.

Komplekse kulhydrater er essentielle for fundamentale cellulære processer såsom vækst, kommunikation og specialisering, og ændringer i glykomet er medvirkende ved udvikling af eksempelvis metaboliske sygdomme og kræft.

Vi udvikler nye metoder til at opdage genmutationer og de ændringer disse påfører glykomet og cellulære processer. Karakterisering og forståelse for glykomet forventes at føre til nye diagnostiske værktøjer og mere målrettede lægemidler og vacciner.

Seneste nyheder

Kort Nyt fra September

Læs mere

Ny forskning fra CCG: sukkerstoffer styrer optag af dårlig kolesterol i cellerne

Læs mere

Otte DG-tilknyttede forskere får ERC Consolidator Grants

Læs mere