Center for Bakteriel Stressrespons og Persistens (BASP)

Informationer

Centerleder:

Professor Kenn Gerdes

Periode:

2015 - 2021

Ansøgningsrunde:

8. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Københavns Universitet

Bevilling:

50,0 mio. kr.

Alle bakterier danner celler, såkaldte ”persister-celler”, der overlever behandling med antibiotika. I raske individer udrydder immunsystemet disse, relativt sjældne, varianter. Men i svækkede eller ældre mennesker kan de overlevende bakterier danne grundlag for kroniske og recidiverende infektioner, som er meget vanskelige at kurere.

Vi opdagede, at det intracellulære regulatoriske molekyle, ppGpp (guanosin-tetraphosphat, også kaldet magic spot), som findes i næsten alle bakterier, er den faktor, der afgør om bakterierne er antibiotika-tolerante.

Når ppGpp-niveauet er højt aktiveres en række bakterielle regulatorer, der bremser cellevæksten. Med andre ord, bakterierne ”slår bremserne i” og undgår derved at blive slået ihjel af antibiotika og andre toksiske parametre i omgivelserne. Hvorledes langsom vækst medfører at bakterierne bliver antibiotika-tolerante er endnu ukendt.

I Danmarks Grundforskningsfond og Novo Nordisk Fondens Center for Bacterial Stress Response and Persistence (BASP) ved Biologisk Institut, Københavns Universitet, vil vi undersøge, hvordan bakterier kontrollere deres niveau af ppGpp og hvordan det giver dem mulighed for at overleve mange forskellige typer af miljøbelastninger, herunder antibiotika.

Seneste nyheder

DFF’s Sapere Aude-bevillinger til fire forskere med DG-tilknytning

Læs mere

Kort Nyt fra September

Læs mere

BASP afslører hidtil ukendt årsag bag bakteriers dvaletilstand

Læs mere