19. december 2018

CCS i nyt studie: Mangel på folat kan føre til hidtil ukendte problemer ved celledeling

I et studie netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS har forskere fra DG’s Center for Chromosome Stability (CCS) ved Københavns Universitet fundet, at mangel på B-vitaminet folat kan føre til hidtil ukendte problemer ved DNA-kopiering under celledeling. Har man først haft mangel på folat, er det ikke muligt at udbedre de medførte skader.

En række biologiske processer sørger for, at vores krop vedligeholdes gennem livet, og en af de vigtigste er celledeling, hvor DNA’et og resten af cellen kopieres. Der kan dog opstå fejl i delingsprocessen, og de fejl kan føre til kromosomfejl og mutationer i de nye celler. I et nyt studie har lektor Ying Liu fra grundforskningscenteret CCS ledet en forskningsgruppe, der har fundet ud af, at mangel på vitamintypen folat kan føre til hidtil ukendte problemer ved celledeling. Folat er en type B-vitamin, som findes i en lang række fødevarer, herunder grønne grøntsager, skalddyr og kornrige produkter.

“Vi viser i studiet, at mangel på folat skaber langt flere og mere skadende kromosom-anormaliteter, end vi hidtil har vidst. Det medfører, at dattercellerne ved celledeling arver en forkert mængde DNA, eller i nogle tilfælde endda mister et helt kromosom. Det kan forklare, hvorfor folat-mangel er forbundet med adskillige sygdomme som eksempelvis infertilitet, psykiske problemer og kræft,” fortæller Ying Liu.

Niveauet af folat kan måles ved hjælp af en blodprøve, og forskere har længe vidst, at mangel på folat er forbundet med psykiske lidelser, aldersrelateret demens og misdannelser af hjerne og rygmarv hos fostre, også kaldet neuralrørsdefekter. Dog har det hidtil ikke været påvist, hvorvidt mangel på folat direkte forårsager disse lidelser, eller om lidelserne er forårsaget af en sekundær effekt af folat-mangel.
Forskerne fra CCS undersøgte dette ved at studere såkaldte lymfocytter, som er en type af hvide blodceller der i dette tilfælde stammede fra mænd, men resultaterne kan ifølge lektor Ying Liu overføres til kvinder.

“Når skaden er sket, er det irreversibelt”

Liu og resten af forskerholdet analyserede derefter en del af genomet kaldet FRAXA, som indeholder en omfattende såkaldt CGG-sekvens – en genetisk kode. Her opdagede forskerne, at mangel på folat skabte anormaliteter ved under fasen mitose, som er selve celledelingen – særligt hos celler med en anormal lang CGG-sekvens. Anormaliteterne viste sig blandt andet ved en fejlagtig deling af kromosomerne.

Ydermere kunne forskerne se, at hele X-kromosomet blev ustabilt ved længerevarende folat-mangel, hvilket blandt andet kan føre til kromosomsygdommen Klinefelters syndrom, der kan forårsage infertilitet.

“Problemet med folat-mangel er, at det fundamentalt påvirker vedligeholdelse af kromosomer, og hvis en celle først har mistet et kromosom eller en del af det, så kan det aldrig blive fikset. Det vil sige, at hvis celledelingen først er gået galt, er det ikke noget, som man efterfølgende kan fikse ved at spise en masse folsyre. Når skaden er sket, er det irreversibelt,” fortæller lektor Liu og uddyber:

“Derfor er der brug for en vejledning for, hvad et tilstrækkeligt niveau af folat i blodet hos den generelle befolkning er. Når man ved det, så kan man vurdere, hvorvidt en person har brug for tilskud af folsyre for at have nok i blodet til at hjælpe cellerne med at lave DNA.”

Find den videnskabelige artikel hos PNAS her.

Læs mere og forskningen hos Københavns Universitet her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev