5. september 2024

Den klimavenlige ko

Vinderen af tredjepladsen i DG’s fotokonkurrence 2024 forsker i, hvordan drøvtyggere fordøjer deres foder med sigte på at reducere udledningen af metan.
The reticulorumen of a calf in a close up.
Fordøjelsessystemet hos malkekøer. Photo: Giulio Giagnoni, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet.

De fleste ved, at en drøvtygger har fire ‘maver’, og at maverne arbejder sammen om at nedbryde og fordøje plantemateriale. Men vidste du, at den primære nedbrydning af koens foder sker i de to første maver kaldet *retikulorumen?

Og at denne nedbrydningsproces står for en stor del af landbrugets samlede udledning af metan? Faktisk vil en voksen malkeko, der producerer omkring 12.000 liter mælk på et år, producere omkring 400 g metan hver dag.

Giulio Giagnoni er postdoc ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet. Et af hans mål er at finde frem til en fodringsstrategi, der kan reducere udledningen af metan fra malkekøer.  Her undersøger han blandt andet retikulorumens processer og mikrobiom, og vinderbilledet viser en del af overfladen på netmaven og vommen.

Mød Giagnoni her, hvor han fortæller mere om vinderbilledet og forskningen bag.

Interview med Giulio Giagnoni

– Fotoet viser retikulorumen hos en kalv. Det er her, foderet begynder fordøjelsesprocessen, og hvor det bliver i nogen tid, indtil det er småt nok til at blive ført videre til resten af maven,” forklarer Giagnoni.

Under fermenteringen omdanner mikrobiomet plantefibrene til syrer, som dyret kan optage og bruge til energi. Denne proces forsøger Giagnoni at påvirke ved at bruge tilsætningsstoffer, der udvikler et mikrobiom, som udleder mindre metan.

– Men det er ikke bare sådan lige at gøre, fordi disse mikrober er en del af et økosystem. Og de er i balance med alle de andre organismer, der bor der. Men hvis vi kunne reducere, lad os sige, 10 – 15% ved at bruge tilsætningsstoffer i en kort periode, når dyrene er små, så kunne vi få gavn af denne reduktion gennem hele deres levetid. Giulio understreger, at det kunne være en strategi, der ikke alene virker for koen, men også for økonomien og klimaet.

Med andre ord, hvis det lykkes forskerne at reducere metanudledningen, kan drøvtyggere reducere deres klimaaftryk og samtidig tjene det moderne fødevareproduktionssystem ved at omdanne uspiselige materialer til værdifulde næringsstoffer.

Giagnoni besluttede at deltage i dette års fotokonkurrence, fordi han mente, at billedet Digestive System of Dairy Cows var relevant for hans videnskabelige arbejde og viser kernen i hans forskning. Derudover gav konkurrencen ham en chance for at udforske sin kreativitet:

-… og gå lidt off-road og prøve noget andet.

*(Vom og netmave)

Læs mere om forskningsgruppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev