Danmarks Grundforskningsfonds jubilæumsfejring den 4. November, 2016

Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel ØstergaardDen 4. November 2016 fejrede Danmarks Grundforskningsfond sit 25 års jubilæum i Den Sorte Diamant.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs tale We depend on the Elite

Bestyrelsesformand og professor Liselotte Højgaards tale

Direktør og professor Søren-Peter Olesens tale

Program

Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel ØstergaardUddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs og departementschef Agnete Gersing ved deres ankomst til Den Sorte Diamant.

Efter bestyrelsesformandens og ministerens taler var der paneldebat med repræsentanter for fondens grundlæggere, konsolidatorer og udviklere; tidligere bestyrelsesformand og direktør Peder Olesen Larsen, tidligere bestyrelsesmedlem Gretty Mirdal, tidligere direktør Ole Fejerskov, tidligere bestyrelsesformand Klaus Bock, centerledere Marja Jäättelä og Eske Willerslev, og bestyrelsesmedlem Bart de Moor på programmet.

Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel Østergaard

Ved jubilæumsfejringen viste fonden en videokavalkade med nogle af tidernes største danske forskere, venligst stillet til rådighed af Danmarks Radio. Kavalkaden beskrev nysgerrighed som den drivende kraft bag Niels Bohr, August Krogh, H.C. Ørsted og Inge Lehmanns videnskabelige gennembrud.

Se video kavalkaden

Centerleder Rubina Raja og Niels Bohr værtsprofessor Tom Gilbert gav deres personlige historier om, hvordan nysgerrighed er en drivende kraft bag deres forskning i dag i oplæggene Contextualising the world: urban archaeology as a lens (Rubina Raja) og Palaeoproteomics: broadening the perspective (Tom Gilbert).

Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel Østergaard Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel Østergaard

Som optakt til Gilberts oplæg blev der vist en kort video præsentation af Niels Bohr Professor Matthew Collins.

Se Matthew Collins videoen

I den internationale evaluering af Danmarks Grundforskningsfond fra 2013 konkluderer evalueringspanelet: “The high-trust modes of operation of the DNRF and its CoEs have proven to be extremely successful”. Danmarks Grundforskningsfond skylder sin succes til fondens forskere. Som et eksempel på deres fremragende resultater, blev der ved jubilæumsfejringen vist en videopræsentation af et forskningsresultat, der kom på forsiden af tidsskriftet Science i 2016.

Se postdoc Andreia Miraldo fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima forklare resultatet

Jubilæumsfejringen sluttede med smukke Nordiske ballader sunget af sopran Gitte Maria Sjøberg, Den Kongelige Opera og cellist Morten Zeuthen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Dansk Grundforskningsfond, jubilæum, Dronningesalen, Diamanten, foto: Mikkel Østergaard Fotos: Mikkel Østergaard

 

 

 

 Nyhedsbrev