De australske aborigineres genetiske historie kortlagt

Det diskuteres stadig, hvordan Australien oprindelig blev befolket, og hvordan ændringer i sprog og kultur skete på kontinentet.

ew1Australien indeholder nogle af de ældst bevarede beviser for det moderne menneske uden for Afrika – beviser der kan dateres tilbage til for omkring 50.000 år siden. Alligevel taler 90 % af de australske aboriginere sprog, der tilhører en enkelt sprogfamilie, der kun er få tusinde år gammel. Denne forskel i aldre mellem genetiske resultater og sprogfamilien har længe været et mysterium. De nye opdagelser viser nu, at der skete en migration fra Nordøstaustralien til resten af kontinentet for ca. 4.000 år siden, hvilket bragte massive sproglige og kulturelle ændringer med dig – dog med begrænset genetiske pårvirkninger.

Læs også, hvordan forfædrene til australske aboriginere udforskede verden før andre folkefærd

Eske Willerslev fra Center for Geogenitik er seniorforfatter og stod i spidsen for studiet, forklarer:
“Vi har aldrig set noget lignende. Det er lige som om, at nogle få immigranter ændrede måden, som folk tænkte og talte på.”

Det første populationsgenetiske studie af de australske aboriginere offentliggøres i denne uges udgave af det videnskabelige tidsskrift Nature og giver en uddybende indsigt i studiet.

Læs mere via Center for Geogenetik herNyhedsbrev