Center for GeoGenetik: Lærebogstekst om, hvordan Amerika blev befolket, er “biologisk uholdbar”

Ved at bruge gammelt DNA har et internationalt hold af forskere med centerleder Eske Willerslev i spidsen skabt et unikt billede af, hvordan en forhistorisk indvandringsrute udviklede sig i løbet af tusinder af år. Forskningsresultaterne udfordrer teorien om, hvilken vej folk først kom til Nordamerika under den seneste istid og konkluderer, at det man har troet indtil nu er “biologisk uholdbart”.

Læs mere via Center for GeoGenetik

De første mennesker i Amerika kom via en landbro mellem Sibirien og Alaska. Men ifølge den dominerende teori var de nødt til at vente på, at der blev skabt en såkaldt ”is-fri korridor” mellem de to gigantiske nordamerikanske isskjolde, før de kunne bevæge sig videre sydpå. Korridoren opstod øst for Rocky Mountains for 15-13.000 år siden i det nuværende vestlige Canada, da to store isskjolde begyndte at trække sig tilbage. Det antages, at korridoren har været 1.500 km lang.

Se video hvor Eske Willerslev fortæller om studiet

Foto: Mikkel Winther Pedersen Billedet viser et kig sydpå i området som det ser ud i dag. For mere end 13,000 år siden begyndte gletsjerne at trække sig tilbage og skabte dermed en isfri korridor. (Foto: Mikkel Winther Pedersen)

Indtil nu er der ingen, der har undersøgt, hvornår korridoren blev biologisk brugbar, altså hvornår folk rent faktisk kunne have overlevet den lange og svære rejse gennem korridoren.

“Konklusionen er, at selvom korridoren var åben for 15-13.000 år siden, så gik der stadig flere hundrede år, før det var muligt at bruge den. Det betyder, at de folk, der vandrede ind i det nuværende USA, Central- og Sydamerika må være kommet ad en anden vej. Uanset om disse var Clovis eller andre folk, så kunne de ikke være kommet gennem korridoren, som man hidtil har troet”, siger Eske Willerslev.

Kontakt
Ph.d.-studerende Mikkel Winther Pedersen
Center for GeoGenetik
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
mwpedersen@snm.ku.dk
Tlf. 2927 5342

Lundbeckfondprofessor Eske Willerslev
Center for GeoGenetik
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
ewillerslev@snm.ku.dk
Tlf. 2875 1309Nyhedsbrev