Centerleder Leif Katsou Oxenløwe slår verdensrekord

oxenløwe661 terabit pr. sekund. Så meget data har et forskerhold med centerleder Leif Katsuo Oxenløwe formået at sende gennem et fiberkabel med én enkelt lyskilde. Det er verdensrekord.

Læs mere via Videnskab.dk

“Det svarer til mere end det dobbelte af verdens samlede internettrafik, som i dag ligger på omkring 300 terabit pr. sekund,” siger professor på DTU Fotonik Leif Katsuo Oxenløwe, der er en af forskerne bag forsøget og leder af grundforskningscentret Silicon Photonics for Optical Communications (SPOC), der har drevet indsatsen.
Resultatet blev for nylig publiceret som et såkaldt postdeadline-paper og præsenteret på konferencen ’Conference on Lasers and Electro-Optics’ (CLEO) i San Jose, USA.

Gå til SPOC’s hjemmeside

Potentiel enorm energibesparelse

Kommunikationsteknologi står i dag for cirka 10 procent af verdens samlede forbrug af elektricitet, og det vokser eksponentielt med mindst 30 procent om året.

Datainformation sendes afsted med lasere gennem fiberkabler. Laserne og deres komponenter bruger strøm, og kan man reducere antallet af lasere – f.eks. ved at øge hastigheden, er der et stort potentiale for reduction af energiforbruget.

Samarbejde med industrien

Rekorden blev opnået ved hjælp af en række komponenter fra forskellige partnere fra industrien, blandt andet en multikernefiber fra den japanske elektronikgigant Fujikura. Normalt er der kun én kerne, som kan lede lyset i et fiberkabel, men i forsøgskablet var der 30.

For at kunne realisere de hastigheder, DTU har opnået, i virkeligheden, kræver det en større omlægning af infrastrukturen. Det vil blandt andet kræve, at man graver nye multikernefibre ned, som har kapaciteten til at bære de store mængder data.

“Vi nærmer os et punkt, hvor vi udnytter al kapaciteten på de nuværende fibre, så vi må snart overveje, hvilken slags fiber vi graver ned fremover. Det er helt klart en mulighed at begynde at bruge multikernefibre,” mener Andrew Ellis, professor i optisk kommunikation på Aston University i Birmingham, som var tilstede ved CLEO-konferencen og har læst forskningsartiklen.

Ellis udtaler, at rekorden er meget imponerende og at resultatet viser, hvad man kan få ud af et omfattende samarbejde med industrien. Så selvom resultatet ikke kan tages i anvendelse straks, har resultatet lagt kimen til revolutionerende ny teknologi, der måske i nær fremtid kan hjælpe med at knække kurven for
internettets eksponentielt stigende energiforbrug.Nyhedsbrev