EliteForsk 2016

DSC_0052
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen uddelte sammen med hendes kongelige højhed kronprinsesse Mary årets EliteForsk-priser til professor Peter Lodahl fra Københavns Universitet Niels Bohr Institutet, professor Petar Popovski fra Aalborg Universitet, Lektor Liv Hornekær fra Aarhus Universitet, professor David Dreyer Lassen fra Københavns Universitet og professor Mette Ramsgaard Thomsen fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Ministeren udtalte, at priserne hylder det flid og slid, der går forud for de banebrydende resultater.

Med EliteForsk-prisen følger 1,2 mio. kr. Heraf er 200.000 kr. en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kr. skal anvendes til forskningsaktivitet.

DSC_0035

Centerleder Rubina Raja var sammen med centerleder Charles Marcus inviteret som forskerstemmerne i talerækken.

Raja lagde vægt på, at talent, dygtighed, interesse, inspiration og nysgerrighed er nøgleelementer i al forskning og især, at det er vigtigt at værne om rammerne for at disse karaktertræk, kan komme til fuld udfoldelse.

For Rajas karriereforløb og medvirkende til at hun er endt som professor på Aarhus universitet fremhævede hun den integrerede fleksibilitet i det danske uddannelses- og forskningssystem og støtte fra offentlige og private fonde som det mest betydningsfulde.

DSC_0060
Centerleder Charles Marcus talte om, hvordan man kan styrke internation rekruttering til Danmark, og beskeden var klar: “We just have to focus – and pay for it!” Med andre ord; find ud af hvad konkurrenterne tilbyder, beslut hvad vi vil satse på og vær villig til at betale for den model, der satses på.

Satser man på at rekruttere de allerbedste forskere til Danmark, skal man vide, at det er rimeligt at lykkes i ca. halvdelen af tilfældene. “If you are sure the person is going to come, you are not asking the right person”.

 

Dagen bød også på uddelinger af EliteForsk-rejse stipendier, præsentation af årets modtagere af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude bevillinger samt modtagerne af Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd 2015.Nyhedsbrev