Danske og tyske forskere udfolder fortidens hemmeligheder med digital imaging: Centerleder Rubina Raja publicerer i Nature Scientific Reports

Danske og tyske forskere fra universiteter i Aarhus og Bochum har siden 2011 arbejdet i den berømte Dekapolis by Jerash i Jordan. For nyligt publicerede de et spektakulært fund i Nature Scientific Reports.

The scroll after removal from container I 2014 fandt forskerne under deres udgravning af et tidlig islamisk hus en lille metal container med en meget tynd komplekst rullet metal plade indeni. Metalpladen viste sig at være lavet af rent sølv blandet med lidt guld og der var tekst synlig på den.

Abstract fra Nature Scientific Reports

CT image of the scrollSådanne amuletter var kendt i antikken og de tjente til magisk beskyttelse. Dette fund viste sig dog umuligt at folde ud uden at ødelægge det. Derfor var faren at metalpladen aldrig ville blive læst. Rullen blev derfor, efter konservering og udtagning af container, CT scannet (computer tomograferet)

 

Artikel i Weekendavisen (11/12 2015)

Datidens hemmeligheder udrulles med digital imaging

Derefter blev en filolog trænet i at bruge et specielt program udviklet til industrielle formål, der digitalt kan udfolde materialer. Indtil nu er denne teknik kun blevet brugt på ukomplekse foldede metalplader og papyrus-ruller og her er teknikken meget anderledes.

5 lines 9-17Resultaterne af udrulningen er fabelagtige. Den lille sølvrulle (4 cm x 10 cm) viste sig at være tæt beskrevet med 17 linier af pseudo-Arabisk skrift.

Selvom skriften ikke kan læses, da den er pseudo, giver fundet en unik indsigt i fortsættelsen af semitiske og græsk-romerske magiske traditioner langt ind i den islamiske periode. Den digitale udrulning af den lille sølvrulle viser på hvilke måder potentialer for at forstå kulturelle fænomener gennem små men kontekstualiserede objekter kan indfries, når arkæologiske metoder, filologisk ekspertise, naturvidenskabelige metoder og digital imaging kombineres.

Dr. Rubina RajaAssociate professorSection for Classical Archaeology”Digital imaging giver os muligheden for at få indblik i datidens hemmeligheder, i de magiske tekster, som ellers ikke var tiltænkt nogens øjne efter, at de var blevet foldet sammen og lagt i en beholder. I dette tilfælde viste det sig, at teksten var skrevet på pseudo-arabisk, altså var skrevet med arabiske bogstaver pænt formet som ord, men som i virkeligheden ikke giver nogen mening. Dette var et velkendt fænomen i antikken – man kunne skrive besværgelser og eder på hemmelige eller uforståelige sprog. En anden forklaring er at den ”magiker” der producerede skriftsrullen faktisk ikke har kunnet arabisk, men har produceret en til en arabisk-talende person. Dette er et godt eksempel på kontinuiteten og videreførelsen af kulturelle traditioner i den tidlig islamiske periode, som stammede fra en græsk-romerske og semitiske kultursfære” udtaler professor Rubina Raja, centerleder ved UrbNet og hovedforfatter på artiklen.Nyhedsbrev