Hvordan skelner bælgplanter nyttige og skadelige bakterier fra hinanden?

Et internationalt forskerhold forankret på Center for Kulhydratgenkendelse og -signalering (CARB) ved Aarhus Universitet har opdaget, hvordan bælgplanter er i stand til at skelne nyttige og skadelige bakterier fra hinanden. Disse forskningsresultater giver en bedre forståelse for, hvordan planter, dyr og mennesker interagerer med bakterier i deres miljø og forsvarer sig mod skadelige infektioner. Denne viden kan få stor betydning for både fødevareforskning og lægevidenskaben.

Resultatet er nu publiceret i tidsskriftet Nature

Centerleder for CARB, professor Jens Stougaard, udtaler: ”Bakterier udskiller et bredt udvalg af polysaccharider, og mange af disse er vigtige for celle-til-celle interaktioner, immunundvigelse, patogenese, biofilmdannelse og kolonisering af økologiske nicher,og med vores opdagelse af denne vigtige mekanisme, der tillader en værtsorganisme at kende forskel på nyttige bakterier, og dem der forårsager sygdom, er vejen banet for ny spændende forskning inden for en række områder.”

Læs mere om CARB her

En del af forskerholdet bag de nye CARBforskningsresultater (fra venstre): Yasuyuki Kawaharada, Simon Kelly, Maria Vinther, Mette H. Asmussen og Jens Stougaard (Foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)Nyhedsbrev