Kennewick Manden: Opklaring af en videnskabelig strid

Et 8.500 år gammelt skelet, der blev opdaget i 1996 i en flod i det nordvestlige USA, har været omdrejningspunkt for en bitter strid mellem amerikanske indianere og amerikanske forskere, og endda internt i den amerikanske forskerverden. Kraniemålinger viste, at Kennewick Man, som skelettet blev døbt, mindede om folk i Japan, Polynesien eller endda Europa, og antydede dermed, at han ikke var forfader til nutidens indianere. Dette blokerede for indianernes ønske om en genbegravelse af skelettet. En ny undersøgelse baseret på Kennewick Mans genomsekvens viser imidlertid, at han er nærmere i familie med moderne indianere end med andre befolkningsgrupper rundt om på jorden. Undersøgelsen viser desuden, at de tidligere kraniemålinger ikke kan sige noget om skelettets etniske tilhørsforhold.

Undersøgelsen har været ledet af Grundforskningscenter for GeoGenetik på Københavns Universitet og offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature torsdag d. 18. juni 2015.

Læs mere via Center for GeoGenetik

Leder af Center for GeoGenetik, professor Eske Willerslev siger:

“Ved at sammenligne Kennewicks genomsekvenser med tilgængelige data om nutidens mennesker verden over kan vi se, at moderne indianere er hans nærmeste nulevende slægtninge. Vores studie viser også, at medlemmer af Confederated Tribes of the Colville Reservation, som oprindelig krævede ham udleveret, fordi de anser ham som deres forfader, er én af de grupper, der viser tættest tilhørsforhold til ham eller i det mindste til den gruppe, Kennewick Man tilhørte.”

Burke-Museum_Photo-by-Richard-Brown-Photography

The Burke Museum of Natural History and Culture i Seattle er af retten udpeget til at være opbevaringssted for resterne af Kennewick Man, der også blandt indianerne er kendt som The Ancient One (“Den Gamle”). Museet udstiller ikke Kennewick Man, men har taget sig af resterne siden 1998. (Foto: Richard Brown Photography).

 

International pressedækning

Kennewick Man: solving a scientific controversy with genome sequence of 8,500-year-old skeleton

Who was Kennewick Man? DNA test offers surprising answer to mystery

Kennewick Man Closely Related to Native Americans, Geneticists Say

Kennewick Man: Solving a Scientific Controversy

Kennewick Man’s DNA reveals he was a Native American, study says

DNA Proves Kennewick Man, The Ancient One, Is Native. Tribes Continue Fight for Reburial

8500 Year Old Kennewick Man DNA Closest to Native Americans

DNA reignites Kennewick Man debate

Kennewick Man’s DNA reveals he was a Native American, study says

Kennewick Man’s genome suggests Native American ancestryNyhedsbrev