Nature kommentar viser, at YDUN-programmet udlignede årelang forskel på mænd og kvinders chance for at få forskningsmidler

I en kommentar i det videnskabelige tidsskrift Nature skriver Darach Watson og Jens Hjorth fra Center for Kosmologi (DARK) at Det Frie Forskningsråds (DFF) YDUN-program for et enkelt år udlignede den forskel, der de seneste 10 år har været på, hvor sandsynligt det er for en mandlig ansøger at få penge frem for en kvindelig. Under overskriften Women’s grants lost in inequality ocean beskriver Watson og Hjorth, hvordan forskellen i succesrater mellem mænd og kvinder svarer til 104 millioner kroner om året – i mændenes favør. Det beløb svarer til det fulde beløb, der var afsat til YDUN-programmet.

YDUN-programmet blev udmøntet i 2014 og var fra start tænkt som en enkeltstående uddeling. Undervejs fra programmet blev offentliggjort og frem til nu er YDUN blevet kritiseret for at være diskriminerende for mænd.

Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand for DFF udtaler til Information: “Vores idé er jo ikke at få nogle kvinder frem foran mændene, men at få skabt en motivation og mobilisering i det kvindelige forskningssamfund”.

Initiativet var i følge Darach Watson et vellykket forsøg på at udvide Danmarks forskningsmæssige talentmasse og han mener ikke kritikken af programmet er berettiget: “Problemet er, at når folk klager over ordningen, så siger de, at det er unfair over for mænd, men vi har de seneste 10 år haft en ’hemmelig pulje’ til mænd, som vi ikke taler om, men som automatisk bliver udbetalt. Så måske er det ikke unfair. Hvis mænd har 20 procent bedre chance for at få forskningsmidler i DFF, så må der være et problem, og det problem må vi gøre noget ved,« siger Darach Watson til Information.

Læs mere via Information

Danmarks Grundforskningsfond tog emnet op på fondens årsmøde i november 2014.

Læs om årsmødet her

Se fondens publikation Getting all Talents in Play her

Formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse, professor Liselotte Højgaard er også formand for regeringens task force for kvinder og køn i forskningen. Hun mener, at der behov for at indsamle mere viden om, hvordan forskningsprogrammer som YDUN virker: “Debatten om ligestilling bliver meget hurtig polariseret og ender i et hundeslagsmål mellem folk, der er for og imod, og det er en af grundene til, at vi endnu ikke har fået løst problemerne med større ligestilling i forskningsverdenen. Der er et stort behov for, at debatten om særlige programmer målrettet ligestilling sker på et mere oplyst grundlag, end den gør nu,” siger hun til Information.

Taskforcens anbefalinger kommer til april.Nyhedsbrev