Amerikas ældste skelet har fået sin arvemasse kortlagt

De levede i Amerika for ca. 13.000 år siden, hvor de med store spyd jagtede mammutter, mastodonter

og kæmpebisoner. Clovis-folket var ikke de første mennesker i Amerika, men de repræsenterer de første mennesker med en vid udbredelse på det nordamerikanske kontinent, indtil kulturen på mystisk vis forsvandt kun få hundrede år efter den opstod. Hvem Clovis-folket var, og hvilke nutidige mennesker de er beslægtede med, er heftigt diskuteret og spiller nøglerollen i debatten om, hvordan Amerika blev befolket. Der eksisterer i dag kun ét eneste menneskeskelet, der er fundet med Clovis-redskaber, og det repræsenterer samtidig det ældste menneskeskelet i Amerika. Det er en lille dreng på ca. halvandet

år fundet ved en 12.600 år gammel gravplads ved Anzick i staten Montana, USA. I mere end 10 år har drengens skelet ligget i en bankboks på en farm i Montana, men nu har danske forskere kortlagt hans arvemasse og vækker derved nyt liv i den videnskabelige debat om Amerikas kolonisering.

Estimeret 80 procent af alle nutidige indianere på de to amerikanske kontinenter er direkte efterkommere af Clovis-drengens familie. Og de resterende 20 procent er nærmere beslægtet med Clovis-familien end nogen andre mennesker på jorden, siger professor Eske Willerslev fra Center for GeoGenetik ved Statens

Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Bag resultatet står et hold af internationale forskere – i spidsen for holdet står professor Eske Willerslev og postdoc Morten Rasmussen fra Center for GeoGenetik.

Læs KU’s pressemeddelelseNyhedsbrev