Proteiner dæmper ubrugelig genaktivitet i vore celler

Ny opdagelse viser, hvordan vores celler sorterer skidt fra kanel i et virvar af brugbar og ubrugelig genaktivitet. Et dansk forskerhold fra Aarhus Universitet har i samarbejde med internationale forskningsgrupper fundet en mekanisme, der hjælper cellen til at forhindre ophobning af de mange ubrugelige RNA-molekyler, der hele tiden produceres ved løbsk genaktivitet i vores celler. Dette bidrager til en ny forståelse af vores gener og kan på sigt hjælpe til forståelse af genaktiviteten i stamceller og cancer.

Arbejdet blev udført af postdocs Peter Refsing Andersen og Michal Domanski samt andre medlemmer af Torben Heick Jensens gruppe ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for mRNP Biogenese og Metabolisme, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet. Arbejdet er udført i samarbejde med forskningsgrupper i Odense, Montpellier, Stockholm, Dresden og New York.

Læs mere på Aarhus Universitets hjemmeside

Link til artiklen på Nature Online (på engelsk)Nyhedsbrev