Ny forskning beskriver livsvigtig pumpes struktur

Forskere ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Membranpumper i Celler og Sygdom (PUMPkin) ved Aarhus Universitet præsenterer ny viden om en lille pumpe med enorme konsekvenser for vores krop. Forskergruppen med Centerleder Poul Nissen i spidsen har kortlagt, hvordan natriumkalium-pumpen ser ud, mens den arbejder.

”Natriumkalium-pumpen er helt central for vores fysiologi, og alle celler afhænger helt kritisk af dens aktivitet. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi forstår helt ned i detaljen, hvordan den er opbygget og fungerer.” siger Poul Nissen.

Natriumkalium-pumpen er et livsvigtigt enzym, der sidder forankret på overfladen af kroppens celler – i cellemembranen – og som navnet antyder, pumper den løs af nogle elektrisk ladede partikler, som kaldes natriumioner og kaliumioner. Den nye forskning viser, at pumpen ændrer udseende og struktur i processen med at pumpe natrium.

Resultaterne, der har stor betydning for vores forståelse af kroppens funktioner og forbedrer mulighederne for udvikling af nye lægemidler, er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Læs mere op centrets hjemmesideNyhedsbrev