mRNA kvalitetskontrol forhindrer kontaminering af celler

Forskere fra Center for mRNP Biogenese og Metabolisme har netop kortlagt en ny kvalitetskontrolmekanisme, der hjælper os til at forstå, hvordan mRNA kvalitetskontrol kan forebygge utilsigtet spredning af giftige mRNA-molekyler.

I bagegær (Saccharomyces cerevisiae) indeholdende specifikke mutationer af mRNA eksportfaktorer, akkumulerer mRNA tæt ved dets gen i cellekernen. Tidligere har man troet, at denne type akkumuleret materiale (med kælenavnet “dots”) var ubrugeligt og blot afventede nedbrydning. Ved hjælp af avancerede mikroskopiske teknikker – der tillader måling af individuelle mRNA-molekylær – kombineret med klassisk molekylærbiologi, er det imidlertid nu lykkes ph.d.-studerende Thomas B. Kallehauge at afsløre en hidtil ukendt og uventet funktion for ”dot-mRNA”.

Læs omtale på Aarhus Universitets hjemmesideNyhedsbrev