Klimaforandring koster dyr(t)

Projektet er et internationalt samarbejde mellem forskere fra over 40 institutioner i verden og under ledelse af professor Eske Willerslev fra Center for Geogenetik på Statens Naturhistoriske Museum i samarbejde med bl.a. professor Carsten Rahbek, leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

Postdoc Eline Lorenzen fra Københavns Universitet har været primus motor i det daglige arbejde med blandt andet at analysere resultaterne.

Vores resultater viser, at mennesket ikke var skyld i, at det uldhårede næsehorn uddøde eller at moskusoksen forsvandt i Europa og Asien – det var udelukkende klimaforandringer. Men når det gælder udryddelsen af de vilde heste og bisonen i Sibirien, er det en kombination. Rensdyret derimod er ret upåvirket af det hele. At arterne hvert især har reageret forskelligt på mennesker og klima viser, hvor stor en udfordring det er at forudsige, hvordan nulevende arter vil reagere på de nuværende globale klimaforandringer, siger Eline Lorenzen fra Center for GeoGenetik.

Studiet har undersøgt seks af de store, ikoniske planteædere fra istidens mammutsteppe og afslører, at hverken klima eller mennesker alene var skyld i, at arterne forsvandt.

Læs hele pressemeddelelsen fra Københavns Universitet herNyhedsbrev