Lys fra galakse-hobe bekræfter relativitetsteori

Store afstande i universet er baseret på måling af rødforskydning, som er det fænomen, at lysets bølgelængder fra fjerne galakser forskydes mere og mere mod rødt, jo større afstanden er. Rødforskydningen indikerer, hvor meget universet har udvidet sig fra lyset tog afsted til det måles på Jorden. Endvidere vil lyset og dermed rødforskydningen ifølge Einsteins almene relativitetsteori også påvirkes af tyngdekraften fra store masser som galakse-hobe og medføre en gravitationel rødforskydning af lyset. Men tyngdekraftpåvirkningen af lyset er aldrig tidligere blevet målt på kosmologisk skala.

Det er nu lykkedes astrofysikere ved Center for Kosmologi (DARK) ved Niels Bohr Instituttet at måle, hvordan lys påvirkes af gravitation på vej ud af galaksehobe. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature.

Læs hele omtalen på Niels Bohr Instituttets hjemmeside herNyhedsbrev