Bente Klarlund Pedersen får Rosenkjærprisen 2010

Pressemeddelelse fra DR:

Professor, overlæge, dr.med. Bente Klarlund Pedersen, Centerleder for Center for Inflammation og Metabolisme, modtager DRs ærefulde Rosenkjærpris for 2010. Prisen bliver uddelt til februar og gives for en særlig indsats med formidling af ekspertviden til et bredt publikum.

”Hun er god til at forklare om en sund og usund livsstil, så ganske almindelige mennesker kan forstå det”. Sådan lød én af begrundelserne, da DR i oktober spurgte danskerne, hvem de syntes skulle være den næste modtager af DRs store formidlingspris.

Ordene var møntet på Bente Klarlund Pedersen – og det er da også den anerkendte professor og sundhedsekspert, der den 11. februar 2011 kan modtage hædersprisen på 40.000 kroner ved en prisfest i Koncerthuset i DR Byen.

Det bliver kanalchefen for P1, Anders Kinch-Jensen, der skal begrunde og overrække formidlingsprisen. Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær (1883-1976), der var foredragschef i DR frem til 1953.

Prisen har været uddelt i hans navn og ånd næsten hvert år siden 1963, og den bliver givet til ”en fremtrædende forsker eller kulturpersonlighed, som evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form”.

Det er en fast tradition, at årets Rosenkjærprismodtager forpligter sig til at holde en serie radioforedrag på P1 – og lytterne kan da også forvente seks foredrag med Bente Klarlund Pedersen i løbet af 2011.

Sætter motionsvaner på dagsordenen

Bente Klarlund Pedersen har sat danskernes motionsvaner på dagsordenen i mange forskellige sammenhænge – i blandt andet bøger, foredrag, interviews, artikler og brevkasser. Hun er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og direktør for Danmarks Grundforskningfondscenter for Inflammation og Metabolisme, der undersøger sammenhængen mellem fysisk aktivitet og sundhed. Hun har været medvirkende til, at motion kan skrives på recept i behandlingen mod livsstilssygdomme.

”Bente Klarlund Pedersen er på én gang en anerkendt forsker og en stor formidler, som gør, at vi alle kan forstå det, selv når hun udreder komplicerede sammenhænge. Hun er meget tydelig og præcis uden at forsimple eller overdramatisere,” fortæller priskomiteens formand Anders Kinch-Jensen som begrundelse for valget.

Bente Klarlund Pedersen siger selv om prisen:

”Inden for mit forskningsfelt er der en guldgrube af viden, der bør komme befolkningen til gavn, og det har gennem nogle år været min hobby at formidle forskning. Jeg er glad og stolt over, at jeg nu bliver inkluderet i den fornemme række af Rosenkjærprismodtagere.”

DRs Rosenkjær-komité består af dokumentarredaktør Anders Riis-Hansen, P1-redaktør Hanne Barslund, redaktionschef for DR Historie og Videnskab Lars Rønnow Torp, chef for DR Undervisning Ole Hjortdal og kanalchefen for P1 Anders Kinch-Jensen.

Rosenkjærprisen blev uddelt første gang i 1963. De seneste ti modtagere er Sigurd Barrett (2009), Lykke Friis (2008), Ole Hartling (2007), Anja C. Andersen (2006), Peter Lund Madsen (2005), Peter Øvig Knudsen (2004), Søren Mørch (2003), Per Pinstrup-Andersen (2002), Per Stig Møller (2001) og Lene Koch (2000).

Rosenkjær-prisen 2010 bliver overrakt fredag den 11. februar 2011 klokken 14.00 i Koncerthuset i DR Byen.

Yderligere oplysninger: Kanalchef for P1, Anders Kinch-Jensen, 4029 5101 og årets prismodtager, Bente Klarlund Pedersen, 2617 0524.Nyhedsbrev