Collage med billeder fra fotokonkurrence

DG’s Fotokonkurrence 2022

I år er det femte gang danske forskere dyster om det bedste foto fra videnskabens verden i Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence. Herunder kan du se årets vinderbilleder og klikke dig videre til interviews med de tre forskere, som står bag billederne.

I DG’s Fotokonkurrence ønsker vi at åbne en dør til forskningens verden med æstetiske og overraskende visuelle indtryk, der bringer os tættere på forskernes hverdag og den viden og udvikling, de skaber.

Bedømmelseskriterierne:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Bedømmelsespanelet:

  • Christine Buhl Andersen, Formand, Ny Carlsberg Fondet
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, næstformand i DG’s bestyrelse og medlem Louisianas bestyrelse

Førstepladsen: computertomografisk skanningsbillede af en rotte, Rolf Bech Kjeldsen, ph.d.-studerende IDUN på DTU

Førstepladsen i DG’s fotokonkurrence 2022 viser et computertomografisk skanningsbillede af en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainer fordelt i dens fordøjelses-system. Foto: Rolf Bech Kjeldsen.

Panelets bedømmelse:

Dette er et visuelt slående og æstetisk tiltalende billede i både format og farve. Rotteskelettet udstråler fred og harmoni. Paradoksalt nok er billedet ved nærmere eftersyn lidt bekymrende, da rotten kan udtrykke smerte i sit kropssprog. I en symbolistisk fortolkning kunne billedet signalere tab og fortvivlelse.

Læs mere om forskningen bag billedet her

Andenpladsen: Smertefølende nerveceller, Christina Mortensen, ph.d.-studerende, Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin på Syddansk Universitet.

Fototekst: (Klik på billedet for større version) Andenpladsen i DG's Fotokonkurrence 2022 viser menneskets smertefølende nerveceller. Billedet er taget i forbindelse med et nyt biomarkørstudie, der i fremtiden skal hjælpe kræftpatienter med deres vedvarende smerter og føleforstyrrelser fra kemoterapi. Foto: Christina Mortensen.
Andenpladsen i DG’s Fotokonkurrence 2022 viser menneskets smertefølende nerveceller. Billedet er taget i forbindelse med et nyt biomarkørstudie, der i fremtiden skal hjælpe kræftpatienter med deres vedvarende smerter og føleforstyrrelser fra kemoterapi. Foto: Christina Mortensen.

Panelets bedømmelse:

Dette bemærkelsesværdige billede af et netværk af celler kan også tolkes som en allegori over forbundethed i naturen. Det er en poetisk og elegant komposition – fuld af energi og liv.

Læs mere om forskningen bag billedet her

Tredjepladsen: Tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer og noget ”skidt” på overfladen af prøven, Steffen Zelzer, phd. studerende, Center for Kvanteelektronik (QDEev).

Tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer og noget ”skidt” på overfladen af prøven. Foto: Steffen Zelzer.
(Klik på billedet for større version) Tredjepladsen i DG’s Fotokonkurrence 2022 viser tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer og noget ”skidt” på overfladen af prøven. Foto: Steffen Zelzer.

Panelets bedømmelse:

Dette bidrag viser forskningsemnet præsenteret i en høj kvalitet, og det, der giver billedet kant, er en utilsigtet forurening af prøven. Motivet trigger vores fantasi – det kan være alt fra en tørret fisk eller en model til en moderne skulptur.

Læs mere om billedet og forskningen bag her

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev