Center for Membranpumper i Celler og Sygdom (PUMPKIN)

Center for Membranpumper i Celler og Sygdom (PUMPKIN) udfører strukturelle og funktionelle studier af P-type ATPaser – en stor familie af membranpumper af central betydning i alle livsformer. Centret aktiviteter følger i sporet af nobelpristager Jens Chr. Skous opdagelse og banebrydende studier af natrium-kaliumpumpen.

PUMPKIN integrerer flere tilgangsvinkler, som spænder fra molekylære til fysiologiske studier – struktur og funktionsstudier af pumper danner grundlag for nye ideer om deres rolle i systembiologi og fysiologi, mens sygdomsorienterede studier udforsker patofysiologiske mekanismer på molekylært niveau. Et afgørende gennembrud opnåedes i december 2007, hvor tre samtidige artikler og et forsidetema publiceredes i tidsskriftet Nature om struktur og funktion af natrium-kaliumpumpen, kalciumpumpen og protonpumpen.

Entrepeneurship afledt af PUMPKIN forskning har ført til den succesfulde drug discovery virksomhed Pcovery (www.pcovery.com). Kommunikationsaktiviteter omfatter populærvidenskabelig formidling, kunstprojekter og skoleundervisning.Nyhedsbrev